مشکلات ناشی از عدم کارایی آفتکش ها
در برخی مواقع کشاورزان از موثر نبودن آفتکش های مختلف گله مند هستند. عواملی در مورد عدم تاثیر آفتکش ها دخیل هستند که در ذیل به برخی از آنها اشاره کرده ایم:
انتخاب نامناسب سموم: سموم از نظر کنترل آفات خاص باهم تفاوت زیادی دارند بنابراین می بایست آفت مورد نظر در برچسب سم قید گردد. همچنین ممکن است شاهد تاثیر متفاوتی از سموم برچسب دار در کنترل آفت باشیم.
مقدار بالای PH در آب سمپاشی: بعضی از آفتکش ها در PH بالا یا پایین، ثابت نیستند از قبیل:
کارباریل: در PH برابر با ۷، نیمه عمر ۲۴ روزه دارد ولیکن در PH برابر با ۹، نیمه عمر آن فقط یک روز است.
کاپتان: در PH برابر ۷، نیمه عمر ۳ ساعته دارد ولیکن در PH برابر ۸، نیمه عمرآن فقط ۱۰ دقیقه است.
مالاتیون: در PH برابر با ۷-۵ پایداری دارد ولیکن در شرایط اسیدی یا قلیایی تر به سرعت هیدرولیز می شود.
دیازینون: چنانچه PH آب برابر با ۷ باشد پایداری زیادی دارد و نیمه عمر ۱۰ هفته دارد، ولیکن در PH برابر با ۵، نیمه عمرآن دو هفته است.
نفوذ پذیری ضعیف سم در بین شاخه و برگ های گیاه: برای از بین بردن آفت هایی که در بخش داخلی پوشش گیاهی فعالیت دارند، در حین سمپاشی ، محلول سم می بایست از میان شاخه و برگ ها عبور نموده و به محل فعالیت آفت نفوذ نماید. لازم به ذکر است فشار حاصل از سمپاش در رسیدن محلول سمی به داخل پوشش گیاهی از طریق ایجاد فشار بر لایه بیرونی شاخه و برگها جهت رسیدن به محل فعالیت آفت در قسمت داخلی گیاهی حائز اهمیت است.
نرسیدن سم کافی به قسمت فعالیت حشره: پشت برگ محل تغذیه اکثر حشرات و کنه ها است بنابراین با سمپاشی روی برگ ها یا اندام رویی گیاه موجب عدم رسیدن سم کافی و یا حتی در برخی موارد سبب نرسیدن سم به آفات فعال در پشت برگ ها می شود. این مشکل در مورد کرم برگخوار کلم و گل کلم و کلم بروکلی و کنه های تارتن مضر گیاهی مشهود است.
مرحله بلوغ آفت: کنترل آفات موقع رسیدن به مرحله بلوغ بسیار مشکل است. ازجمله حشره کش سوین تاثیر خوبی بر روی پوره ها و مراحل اولیه رشد ملخ ها دارد ولیکن تاثیر آن بر روی ملخ های بالغ بسیار کم می باشد.
سطح فشار بیماری: اکثر قارچکش ها تحت عنوان پیشگیری کننده دارای کاربرد زیادی به عنوان معالجه کننده هستند. چنانچه گیاه با بیماری به شدت درگیر شده باشد و موجب آلودگی زیادی شده باشد. در این شرایط کنترل بیماری با قارچکش بسیار دشوارتر می گردد. برای نمونه قارچکش کلروتالونیل در کنترل بیماری های سوختگی زود رس و لکه برگی سپتوریا گوجه فرنگی، زمانی تاثیرگذار است که مصرف آن به عنوان پیشگیری کننده باشد در هر صورت این بیماری به وسیله قارچکش کلروتالونیل در شرایط آلودگی بسیار غیر قابل کنترل است.
راهکارهای افزایش تاثیر سموم
با نگرش به وضع آفات و علف های هرز و بیماری ها در باغات و مزارع، نیاز به استفاده از آفت کش ها امری مهم است. باتوجه به هزینه استفاده از آفت کش ها، شناسایی روش های درست مصرف آنها ضروری است. در ذیل به موارد مؤثر در اثر بخشی عملکرد سموم کشاورزی پرداخته ایم:
• اصلی ترین مورد، تشخیص درست آفت و مشاوره با متخصصان گیاه پزشکی برای تعیین نوع آفت کش می باشد.
• بکارگیری آفت کش در زمان مناسب ( متناسب با دوره رشدی گیاه و مراحل زندگی علف های هرز یا آفات ). اغلب آفت کش ها فقط قابلیت کنترل مراحل خاصی از زندگی آفات را دارند. برای مثال: اکثر قارچ کش ها از وقوع بیماری پیشگیری می کنند و اگر بیماری شروع شده باشد و شدت آن زیاد باشد، ممکن است غیرقابل کنترل باشد و یا برخی از حشره کش ها فقط بر روی حشرات بالغ و برخی دیگر بر روی مرحله لاروی و یا حتی برخی تنها بر روی تخم تأثیر می گذارند. بعضی از علف کش ها می بایست بصورت پس رویشی و برخی دیگر بصورت پیش رویشی استفاده شوند. همچنین در مصرف علف کش ها، چند برگی بودن علف هرز در مشخص کردن زمان سمپاشی بسیار اهمیت دارد.
• زمان سمپاشی آفات بسیار مهم است. توصیه می شود سمپاشی در هوای خنک در صبح زود و یا عصر انجام گیرد تا عملکرد جذب عناصر بوسیله برگها افزایش یابد و همچنین سوختگی برگ ایجاد نکند. برای مثال در سمپاشی مناطق پسته کاری نباید درخت تشنه باشد. به بیان دیگر می بایست قبل یا چند روز بعد از آبیاری سمپاشی انجام شود.
در زمان مصرف علف کش ها توجه داشته باشید که مزرعه درگیر خشکی نباشد چون در اثرگذاری علف کش نقش بسزایی دارد. حتی ممکن است قبل از مصرف علف کش نیاز به آبیاری مزرعه داشته باشیم بنابراین رعایت دستورالعمل های مندرج در برچسب سموم الزامی است.
• در صورت بارش باران سریعا قطرات سم از روی گیاه شسته می شود که این مورد باعث کاهش اثر آفت کش می گردد لذا در انتخاب زمان سمپاشی وضعیت آب و هوایی باید بررسی شود.
• چنانچه از یک مخزن سمپاش برای کلیه امور سمپاشی استفاده می کنید حتما قبل از سمپاشی تمام اجزا سمپاش را به خوبی شستشو دهید، چون کارایی آفتکش ها را تحت تأثیر قرار داده و ممکن است باعث ایجاد سوختگی محصول گردد.
• حد مجاز توصیه شده برای مصرف هر آفت در یک فصل را رعایت نمایید.
• در مصرف آفت کش های دارای گروه مقاومت مشابه، تناوب را رعایت فرمایید.
• استفاده از تجهیزات مناسب نظیر کلاه، ماسک، دستکش های پلاستیکی، عینک محافظ، چکمه های لاستیکی، لباس های آستین دار و بلند، برای انجام عملیات سمپاشی الزامی است.
• جهت انجام سمپاشی،علی الخصوص در محصولات زراعی، برای تعیین میزان آب مصرفی در هکتار، می بایست سمپاش کالیبره شود.جهت کالیبراسیون عواملی چون سرعت حرکت تراکتور، نوع نازل، فشار محلول خروجی باید ارزیابی شوند.
• در نظر گرفتن درجه سختی آب جهت رقیق کردن سموم حائز اهمیت است، زیرا قلیایی بودن آب های سخت تاثیر سموم راکاهش می دهد. همین طور میزان شوری آب می بایست طبق اندازه استاندارد باشد. آبهای گل آلود و یا دارای مواد معلق برای مصرف همزمان با آفت کش ها توصیه نمی شوند.
• رطوبت هوا روی حجم تبخیر آفت کش ها اثرگذار است. اغلب رطوبت نسبی بیش از ۴۵% برای انجام عملیلت سمپاشی توصیه می شود. رطوبت پایین باعث می شود قطره های آفت کش بطور سریع تبخیر شوند و در این وضعیت بادبردگی بیشتر اتفاق می افتد.
• سمپاشی در موقعی که وزش باد نداریم انجام شود و در صورت وزش باد ملایم پشت به باد سمپاشی گردد.
• در دمای بیش از ۲۸ درجه سانتیگراد از سمپاشی خودداری نمایید.
• توجه داشته باشید که ترکیب سموم ناسازگار با همدیگر و نیز مخلوط نمودن سموم با کودها علاوه بر اینکه نحوه اثرگذاری آنها را تحت تاثیر قرار می دهد حتی ممکن است در برخی مواقع موجب بروز گیاه سوزی شود لذا از این امر خودداری فرمایید و در صورت نیاز به عملیات اختلاط حتما با کارشناس گیاه پزشکی منطقه خود مشورت نمایید و قبل از سمپاشی در سطح وسیع ابتدا یک سطح کوچک، آزمایش اختلاط را انجام دهید.
چنانچه قصد خرید و مشاوره رایگان در زمینه هر گونه آفت کش را دارید می توانید با کارشناس فنی و فروش شرکت نگین سبز تماس حاصل فرمایید.
بدون دیدگاه