کرم ساقه خوار ذرت نخستین بار در سال ۱۹۱۹ در کشور آمریکای شمالی یافت شد. منبع تغذیه این آفت مهم علوفه، غلات و ذرت شیرین و گیاهانی همچون لوبیا، ارزن، گندم، سیب زمینی، سیب، فلفل، پنبه، سویا، و اکثر گیاهان درشت آوند وعلف های هرز است.
ذرت با نام لاتین ( Zea mays ) از خانواده گرامینه و از قدیمی ترین گیاهان زراعی به شمار می آید. سطح گسترده زیر کشت ذرت باعث شده که انواع آفات و بیماری ها، این محصول را تحت تاثیر قرار دهد که کرم ساقه خوار ذرت نیز یکی از آنها به شمار می رود.
کرم ساقه خوار ذرت اروپایی ostrinia nubilalis از آفات اصلی محصول ذرت می باشد که در دنیا حدودا به ۲۰۰ نوع گیاه آسیب جدی وارد می کند که محصولات ذرت مناطق شمال و شمال غرب کشور ما نیز مورد خسارت این آفت قرار می گیرند.

نواحی ترویج کرم ساقه خوار ذرت
کرم ساقه خوار ذرت در کشور ما در استان های مازندران، گلستان، گیلان، آذربایجان شرقی گستردگی فراوانی دارد. این آفت جز آفات مهم و اصلی در منطقه مغان بر روی سورگوم و ذرت می باشد. افزون بر این موارد ذکر شده کرم ساقه خوار ذرت به غیر از مزارع ذرت همدان، در استان قم، فارس و سایر نقاط کشور دیده شده است.

ساختار ظاهری کرم ساقه خوار ذرت

تخم گذاری : روند تخم گذاری این آفت بطور نامنظم و در دسته های ۱۵ الی ۲۰ تایی و اغلب در سطح زیرین برگ انجام می شود.


ﻻرو:
مرحله لاروی این آفت حدودا ۵۰ روز زمان می برد، و رنگ آن صورتی مایل به خاکستری و قهوه ای روشن می باشد.
حشره بالغ: شب پركﻫﺎی کامل تقریبا ﮐﻮﭼﮏ هستند. حشرات نر تیره تر و حشرات ماده به رنگ زرد کمرنگ تا قهوه ای روشن می باشند. این حشرات بین ۱۸ تا ۲۴ روز عمر می کنند.


نحوه خسارت کرم ساقه خوار ذرت

در نخستین مراحل تشکیل ذرت، اولین علائم آلودگی به این آفت بروز می کند که لاروها از طریق تغذیه برگها وارد ذرت می شوند و خسارت ناشی از آنها نمایان می شود. درشت ترین لاروها، منافذی در ساقه از قسمت پشت غلاف برگ ایجاد می کنند و از این طریق وارد غلاف ساقه می گردند. وجود این آفت، از فضولات باقی مانده لاروها در محور برگ قابل تشخیص است.
لاروها اغلب گل های ماده و نر که در حال رشد می باشند را سوراخ کرده و به داخل آنها نفوذ پیدا می کنند. وقتی میزان آلودگی زیاد باشد ساقه و گل های نر شکسته می شوند. بلال هایی که توسط لاروها مورد حمله قرار می گیرند بلا استفاده می شوند و از نظر اقتصادی هیچ ارزشی ندارند.

لاروها با ایجاد حفره در ساقه ذرت و تغذیه از آن، سبب قطع شیره گیاهی می گردند و با وزش باد این ساقه ها شکسته شده و در روند گرده افشانی و تلقیح بوته ها اختلال ایجاد می گردد که این امر موجب ضعیف شدن گیاه و در نتیجه کاهش راندمان محصول می شود.


مکانیزم های کنترل کرم ساقه خوار ذرت
سه روش برای کنترل خسارت ناشی از کرم ساقه خوار ذرت وجود دارد که در زیر به آنها می پردازیم:

۱- کنترل زراعی کرم ساقه خوار ‌ذرت
• در موعد برداشت محصول، ساقه های ذرت می بایست حتی المقدور از کف بریده شوند تا در زمستان از تجمع آفت در این قسمت ها جلوگیری شود
• پس از برداشت محصول، می بایست باقی مانده حاصل از گیاه در مزرعه پاکسازی شود
• از بین بردن علف های هرز داخل و اطراف مزرعه در اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار
• در فصل پاییز عمل شخم زنی بطور عمیق انجام شود
• کشت زود هنگام مزرعه
• برداشت به موقع محصول جهت جلوگیری از آلودگی بوته ذرت با افزایش تراکم آفت
• بکار بردن تله های فرومونی و نوری
۲- کنترل ﺑﯿﻮﻟﻮژﯾﮏ کرم ساقه خوار ‌ذرت
کرم ساقه خوار ذرت دشمنان طبیعی بسیاری دارد که عملکرد و انتشار آنها در همه کشورها ثابت نیست. در کشور ما جهت کنترل این آفت زﻧﺒﻮر ﺑﺮاﮐﻮن ﭘﺎرازﯾﺘﻮﯾﯿﺪ ﻻرو و زﻧﺒﻮرﻫﺎی ﭘﺎرازﯾﺘﻮﯾﯿﺪ ﺗﺨﻢ ﺗﺮﯾﮑﻮﮔﺮاﻣﺎ مورد استفاده قرار می گیرند.
علاوه بر این استفاده ازآفت کش بیولوژیک (Bacillus thuringiensis) B.T به میزان ۲ ﮐﯿﻠﻮﮔﺮم در ﻫﮑﺘﺎر جهت کنترل لاروهای ریز کرم ساقه خوار ذرت استفاده می شود.
بهتر است از آفت کش بیولوژیک (Bacillus thuringiensis) B.T به علت عدم تاثیر آن در مقابل نور خورشید در هنگام عصر استفاده شود.
۳- کنترل شیمیایی کرم ساقه خوار ‌ذرت
برای کنترل شیمیایی کرم ساقه خوار ذرت، مناسب ترین زمان سمپاشی مقارن با خروج ۵۰ درصد لاروها از تخم و زمانی است که هنوز وارد ساقه نشده اند و یا زمانی است که تقریبا ۷۰ درصد بوته ها علایم سوراخ شدگی برگ و یا تغذیه علایم آفت را بروز می دهند.
چنانچه نتیجه مطلوب از روند سمپاشی گرفته نشد، توصیه می گردد پس از طی ۱۰ روز از سمپاشی اول، مجددا عمل سمپاشی را انجام داد.

در صورت نیاز به مشاوره و یا دریافت هر گونه پاسخ جهت سوالات خود می توانید با کارشناس واحد فنی و فروش در شرکت نگین سبز از منوی تماس با ما، ارتباط حاصل نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *