غالب بر ۴۰% از امنیت غذایی دنیا به رفع آفات بستگی دارد / شناسایی ۶۰۷ مورد خسارت زا به محصولات کشاورزی کشور

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور، آقای شاهپور علایی مقدم مقدم بیان کرد: تا این هنگام ۶۰۷ مورد خسارت زا به محصولات کشاورزی کشور شناسایی شده است.
طبق گزارش از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت جهاد کشاورزی، رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در اجلاس سراسری روسای موسسات پژوهشی و تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی که در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور در کرج برگزار شد، با بیان اینکه عوامل خسارت‌زای محصولات کشاورزی با منشاء گیاهی شامل آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز می باشند، اظهار کرد: تا این هنگام ۶۰۷ مورد خسارت‌زای محصولات کشاورزی در کشور شناسایی شده است.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: عوامل خسارت زای محصولات کشاورزی جز عوامل ثانویه ای می باشندکه به سبب بی تدبیری و فعالیت های انسانی و یا شرایط اقلیمی، بوجود آمده و باعث ایجاد خسارت به بخش کشاورزی شده اند.
آقای علایی مقدم با بیان اینکه کشور ما یک کشور خشک و نیمه خشک است، گفت: با توجه به منابع علمی اگر میانگین بارش در کشور از ۵۰۰ میلی متر کمتر باشد، کشاورزی آن کشور با سختی مواجه می شود؛ این رقم برای کشور ما سالانه ۲۵۰ میلی متر است که هر ساله هم این رقم کاهش می یابد و همچنین ظرفیت آبی و آب تجدید پذیر که به سبب ازدیاد جمعیت و تولید کاهش می یابد بر سختی ها می افزاید.
رئیس سازمان حفظ نباتات پتانسیل آبی کشور را ۴۰۰ میلیارد مترمکعب عنوان کرد که ۲۷۰ میلیارد مترمکعب آن از دسترس خارج می‌شود و فقط حدود ۱۷۰ میلیارد متر مکعب آب تجدیدپذیر در کشور برای بخش‌های مختلف وجود دارد.
وی ادامه داد: قبلا منابع مختلف سرانه آب تجدیدپذیر ایران با جمعیت حدود ۲۰ میلیون نفر حدود ۱۹ هزار مترمکعب برای هر شخص به عنوان منابعی تجدیدپذیر وجود داشت اما با رشد جمعیت و افزایش تولید و سطح زیرکشت این رقم امروزه حدودا ۱۳۰۰ مترمکعب سرانه هر ایرانی از آب تجدیدپذیر در کشور است.
وی افزود: خشکی و منابع آبی محدود یکی از عوامل طغیان آفات و بیماری‌ها در اراضی کشاورزی است اما با وجود همه این محدودیت‌ها، تنوع اقلیم نیز داریم و ظرفیت بسیار بی‌نظیر پژوهشگران و محققان موجب شده در ۴۰ سال اخیر تولیدات بخش کشاورزی از ۶۰ میلیون تن به ۱۲۵ میلیون تن افزایش داشته باشد.
آقای علایی مقدم این موفقیت را تلفیقی از نتایج یافته‌های تحقیقاتی در بخش کشاورزی و نیز دانش بومی کشاورزان بیان کرد و افزود: دانش بومی زمانی ایجاد می‌شود که جامعه‌ای در شرایط سخت قرار گیرد ولی وقتی تمام مولفه‌ها فراهم باشد آن جامعه کمتر به سمت دانش بومی می‌رود.
رئیس حفظ نباتات کشور یکی از مهمترین بخش‌های دانش بومی را برگرفته از کشاورزانی دانست که در ایران به علت تنوع اقلیم هر منطقه، روش بومی خود را دارند.
علایی‌مقدم در این باره گفت: بر اساس گزارش‌های فائو بیش از ۴۰% امنیت غذایی دنیا بستگی به رفتار با علف‌های هرز و آفات و بیماری‌ها دارد.
وی افزود: سازمان حفظ نباتات به عنوان یک سازمان حاکمیتی و واکنش سریع که عملیاتی‌ترین بخش در بحث کنترل آفات و بهداشت گیاهی و قرنطینه‌ها است و براساس قانون قبل از اینکه دولت سیزدهم کارش را شروع کند، این سازمان تنها در زمینه بهداشت گیاهی وظیفه‌مند بود که مرزها را مواظبت کند و در قرنطینه‌ها از ورود و استقرار عوامل خسارت‌زا و جابجایی این عوامل در داخل کشور جلوگیری کند.
این مقام مسوول اضافه کرد: با دستور وزیر، علاوه بر بهداشت سلامت محصولات کشاورزی که خیلی مهم است، در عین حال صفر تا صد سلامت محصولات کشاورزی به سازمان حفظ نباتات واگذار شده تا سلامت این محصولات را از مزرعه تا سفره مردم رصد کند.
رییس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: رویکرد و نظم نوین در کشاورزی دنیا با هدف سلامت بشر، فرایند محور کردن تولید است که چه کسی چه محصولی را در چه بستری تولید می‌کند و چه کسی آن را بسته‌بندی و چه کسی صادر و به بازار می‌رساند.
وی افزود: کشورهایی که صادرات محصولات ما را متوقف کرده بودند به دنبال این محصولات آمدند و ما در فاز اول چهار محصول سبزی و صیفی مانند فلفل، گوجه فرنگی، بادمجان و خیار را با قابلیت صادرات رصد و پایش کرده و سامانه‌ای با همکاری تمام بخش‌ها راه‌اندازی کردیم.
علایی‌مقدم با بیان این که در اجرای این طرح، همه پای کار آمدند تا محصولی برگشت نخورد، اظهار داشت: در ۹ ماه اخیر مشکلات بسیار سخت که مانع صادرات محصولات باشد نداشتیم و در فاز دوم چهار محصول سردرختی، مرکبات، نخیلات و کیوی است که در بستر سامانه سماک آوردیم.
رییس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان این که کشوری اقتصاد پایدار خواهد داشت که صادرات داشته باشد، گفت: براساس نظم نوین حاکم، سلامت مقدمه صادرات است و محصولاتی جاذبه و جامعیت برای صادرات دارد که از سلامت برخوردار باشد.
وی تاکید کرد: باید در قانون برنامه هفتم رویکرد جدیدی به سازمان حفظ نباتات داشته باشیم زیرا متولی سلامت محصولات کشاورزی شده و بودجه سال‌های گذشته این بخش تنها برای تهیه سم و آفت‌کش‌ها کافی بود ولی توسعه آزمایشگاه‌های مرجع در استان‌ها، برای سلامت محصولات کشاورزی خیلی مهم است.
علایی‌مقدم با بیان این که برند سلامت محصولات کشاورزی با نام تات آرامش روانی برای مردم دارد، خاطرنشان کرد: در این راستا محصولاتی که از بسترهای تولید ایران بیرون می‌آیند قابل رقابت با محصولات بین‌المللی هستند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *